Friday, 7 December 2012

Tutorial : Favicon

Assalamu'alaikum.....hello
hari ni farah nk bgtahu mcam mana nk buat favicon.....sebelum tu,
apa itu favicon???
favicon tu,ialah gambar di atas dan tepi title blog...ape tu??
ok la....farah ade gmbarnye


...itulah favicon...
1. Dashboard=>Design=>Edit HTML=>Tick expand widget template .

2. tekan CTRL+F , cari code dekat bawah ni

</head>
3. dah jumpa?? then copy code kat bawah ni .



<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

<link href='URL gambar' rel='icon' type='image/x-icon'/>

    paste kan dekat atas code </head> tu tadi

4. lepas tu preview , kalau jadi save
 *warna merah tu korang tukarkan dngan url gambar korang...

kalau tak tahu cara nk ambil url gambar,klik sini
ok la...tu je...
BYE...

No comments:

Post a Comment