Friday, 7 December 2012

Tutorial : Hide shoutbox

Assalamu'alaikum....hello..
hari ni farah nak bgtahu mcam mana nak hide shoutbox...wlaupun farah pon x hide shoutbox...tapi ape salahnye nak b'kongsi cara2nye...ok ikut benda yg ade kat bwah ni....
1.Korang start dripada Dashboard > Design > Add Gadget > Html
2.Dan copy code kat bawah ni....



<style type="text/css">

#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:350px;
width:140px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('URL GAMBAR YANG KORANG SUKA') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #00000;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

MASUKKAN KOD SHOUTBOX KORANG KAT SINI :)

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>
 
3. Lepas tu...copy dan pastekan Html tu
4. Yang Warna MERAH tu.... korang boleh la ambil gambar mana2 yang ada tulis shoutbox
5. Lepas tu , masukkan kat dlm kurungan tu..Kalau kat Photobucket pon ade
6.Yang warna BIRU , korang boleh tulis size tu... mngikut kesesuaian
7.Kemudian,save...

kat sini ade gmbar2 yg mnarik...korang pilih la untuk dletakkan di shoutbox tu ye..
    http://i.imgur.com/IDCVW.png


           http://i.imgur.com/jVMmK.png


               http://i.imgur.com/fIquP.png


 korang ambil image ni kalau malas nak cari......ok la....tu je
BYE!!

  credit to : LyssaSecret

No comments:

Post a Comment